Skip to content

Slipketting

Ondanks dat iedere opleider in Nederland het er over eens is dat dit apparaat niet meer gebruikt moet worden, wordt deze ketting soms nog aanbevolen door bepaalde instellingen. Als je weet hoe de leerprincipes in elkaar zitten dan weet je dat een hond dingen aan elkaar koppelt. Honden horen vele malen beter dat mensen. Het gerammel van de ketting wordt de aankondiger van de pijn, dus ook hier geldt, of de hond nu netjes meeloopt of trekt/uitvalt, hij wordt altijd gestraft.

Voorbeeld: een hond wil graag naar een andere hond, springt daar naar toe en krijgt een enorme afstraffing doordat zijn keel wordt dichtgesnoerd met zijn vel tussen ijzeren schakels. Hij wordt dus gestraft omdat hij sociaal contact wil met een medehond. Je kunt begrijpen dat, als dit vaker gebeurt, je als hond die andere honden echt niet meer leuk vindt. Een hond koppelt dingen aan elkaar, een andere hond betekent niet meer “ha gezellig, een soortgenoot” maar “kijk uit, anders krijg je weer pijn in je nek.” De eigenaren snappen niet hoe het kan dat hun hond die eerst zo leuk met honden speelde, nu “ineens” begint uit te vallen naar andere honden. Vaak is dit het resultaat van slipkettingen of halsters.

Het ogenschijnlijke resultaat, bij alle correctie middelen, is dat het lijkt te werken. Immers om de straf te vermijden zal de hond (soms) het ongewenste gedrag niet meer vertonen. Weinig mensen weten dat het probleem steeds groter wordt. Honden die als ze een keer losschieten een andere hond de rekening laten betalen van de opgebouwde haat en/of honden die steeds meer in het verzet komen naar de eigenaar. Bewezen is dat de band tussen eigenaar en hond steeds slechter wordt en die is al niet zo goed anders zou de eigenaar of de geleider de hond met een simpel “nee” wel tot gewenst gedrag kunnen krijgen. Als iemand het toedient die geen relatie heeft met de hond zal deze het vertrouwen in mensen ook verliezen. Als je geluk hebt discrimineert de hond en krijgt alleen een hekel of angst voor die ene persoon met een beetje meer pech generaliseert hij en verliest langzaam maar zeker het vertrouwen in alle mensen.

Al met al zijn dit middelen die gebruikt worden als de kennis ontbreekt. Het aspirientje tegen de hoofdpijn in plaats van uit te zoeken waar de hoofdpijn vandaan komt en daar wat aan doen zodat het probleem ook wordt opgelost i.p.v. verergert.

Wat betreft de relatie met de eigenaar, een roedelleider is de meest zelfverzekerde. Dat betekent dat je daar veilig bij bent, dat je niet hoeft uit te vallen als deze bij je is.

Laag doet hoog na. Het is niet slim om als hogere in rang je hond te leren dat je alles oplost met fysiek of verbaal geweld. Je leert je hond nu wel wat hij t.o.v. lageren moet doen om er boven te blijven staan, namelijk agressie inzetten.

Natuurlijk is het niet zo dat iedere hond die uitvalt boven zijn eigenaar staat. Meestal is er sprake van totale miscommunicatie en heeft de hond het idee gekregen dat hij deze dingen moet regelen. Een simpele uitleg van wat er gebeurt, de vertaling van hoe de hond dit ervaart en aan de hand daarvan ander gedrag neerzetten is vaak voldoende om de problemen op te lossen.

Deze informatie is afkomstig van gedragstherapie.info

Back To Top