Ga naar hoofdinhoud

Anti-trektuigen

Al deze middelen straffen de hond voortdurend, immers een dominante handeling die voortduurt, is een correctie. Dus of deze honden nu gewenst of ongewenst gedrag vertonen daar kunnen ze geen onderscheid in maken want de correctie blijft en neemt hooguit toe in intensiteit.

Al met al dus geen middel om van de problemen af te komen. Sterker nog, vaak zal het de problemen alleen maar verergeren. Het is al voldoende bewezen dat de hond de toegediende straf niet alleen koppelt aan degene die de correctie geeft maar ook aan dat waar de hond naar toe wilde gaan. (een kind? een hond?)

Stel, je hebt een hekel aan andere honden (vaak is dit uit angst geboren en zo langzamerhand weet iedereen toch wel dat angst bestraffen de angst en daarmee de agressie alleen maar doet toenemen) inmiddels heb je geleerd om d.m.v. uitvallen de andere weg te jagen, als de hond nu een halster om heeft en de andere hond wil wegjagen krijgt hij een correctie.

Denk je echt dat dit de hekel aan, of de angst voor die andere hond zal doen verminderen? Nee dus, de hond zal alleen maar bevestiging vinden dat andere honden ellende betekenen. Hij zal dus een steeds grotere hekel krijgen aan andere honden. En de toediener van de correctie (de roedelleider) beschermt je niet maar zorgt voor de pijn/schrik en is dus ook niet te vertrouwen. Immers, als de verhouding tussen eigenaar en hond duidelijk is hoeft de hond niet uit te vallen naar een andere hond. Want dan weet hij dat, als de roedelleider aanwezig is, hij/zij er wel voor zorgt dat er niets kan gebeuren. Vaak is dit probleem dan ook op te lossen door de miscommunicatie tussen mens en hond op te lossen en daarbij de hond weer het vertrouwen te geven dat andere honden leuk zijn.

Er wordt door sommigen beweerd dat het net zo goed bij een hond werkt als bij een paard, dit is echter complete onzin. Een halster bij paarden wordt gebruikt om een paard te geleiden en is niet bedoeld om te straffen. Paarden communiceren anders met elkaar dan honden. Voor een paard is iets over zijn neus geen correctie, paarden gebruiken dit niet als dominante handeling. Je straft een hond d.m.v. een band over zijn neus, dit geldt niet voor een paard daarom gaat deze vergelijking niet op.

Ook zijn er al meerdere dierenartsen die waarschuwen voor deze zogenaamde trainingsbanden, nekklachten na gebruik hiervan komen steeds vaker voor.

Eigenaren zullen te horen krijgen dat bovengenoemd verhaal onzin is als je deze materialen maar op de goede manier gebruikt. Datzelfde hebben talrijke instructeurs/gedragstherapeuten/opleiders jarenlang gezegd over de slipketting terwijl nu alle opleiders het er over eens zijn dat de slipketting echt niet kan. Wij hopen, voor alle honden, dat dit proces met de Halti’s, Gentle Leaders e.d. niet ook 20 jaar hoeft te duren voordat iedereen begrijpt dat men deze materialen beter niet had kunnen gebruiken.

De stagebegeleiders van het CDB, de Quiebus licentiegedragstherapeuten behandelen met elkaar honderden probleemhonden per jaar en de Quiebus licentiehondenscholen voeden duizenden honden op per jaar. Zij hebben deze “hulpmiddelen” nooit nodig, daarom stellen wij dat (indien goed opgeleid) niemand dit hoeft in te zetten.

Deze informatie is afkomstig van gedragstherapie.info

Back To Top