skip to Main Content

De hond in de winter

Sneeuw
Veel honden vinden sneeuw geweldig, maar vaak gaat de sneeuw vastzitten in de vacht en komen er ijsbolletjes in de vacht vast te zitten. Met name onder aan de pootjes kunnen ze daar behoorlijk last van hebben. Houdt het haar tussen de tenen kort dan blijft er minder in hangen. De voeten insmeren met zuurvrije vaseline of uierzalf voorkomt ook dat sneeuw blijft plakken. Komen er toch ijsbolletjes in de vacht van uw hond te probeer ze er dan niet af te trekken, want dat is zeer pijnlijk. Knijp ze fijn of smelt ze in uw hand of zet bij thuiskomst de hond met zijn/haar poten in een bak met lauw water.

Een beetje sneeuw eten kan geen kwaad, maar voorkom dat uw hond teveel sneeuw binnenkrijgt. Hij kan daardoor ziek worden en gaan overgeven, het kan buikpijn veroorzaken en dagenlange diarree. IJswater heeft hetzelfde effect. Voorkom dat uw hond teveel binnenkrijgt.

IJs
Het ziet er leuk uit: een hond die op het ijs staat. De hond zelf kan er ook best een hoop lol aan beleven. Toch is dat een erg slecht idee want voor een hond is ijs erg gevaarlijk.
Een hond kan door het ijs zakken en dan is het voor de hond lastig, of in sommige gevallen zelfs onmogelijk, om weer uit het ijs te komen. De hond kan door de kou worden bevangen en door onderkoeling sterven. Een hond die onder het ijs terecht komt kan binnen enkele seconden aan een shock of hartstilstand overlijden.

Als uw hond toch op het ijs staat zorg er dan voor dat hij snel weer van het ijs af is, maar doe dat wel op een rustige manier zodat de hond zelf ook rustig blijft. Een hond kan namelijk op het glibberige ijs uitglijden en dat kan ernstige spier-, pees- en gewrichtsblessures veroorzaken. 

Gladheid en pekel
Als het glad is
wordt er gestrooid en honden krijgen dat rechtstreeks op de voetzolen. Als u voor de wandeling zuurvrije vaseline of uierzalf op de voetzolen en tussen de tenen van uw hond smeert, kan dat veel leed schelen. De kou krijgt minder vat, waardoor kloofjes voorkomen worden en het vet zorgt voor een beschermend laagje tegen de inwerking van pekel. Thuis spoelt u de voeten van uw hond goed af met lauw water, om zout-, sneeuw- en ijsresten te verwijderen, en droogt ze daarna goed af. Houdt de haren tussen de tenen kort, dan blijft er minder sneeuw en troep in hangen.

Hondenjas
Als het koud is blijf dan goed in beweging met je hond tijdens de wandeling, ga lekker met hem spelen en rennen en blijf niet te lang stilstaan. Sommige honden hebben het in de wintermaanden erg koud, omdat ze b.v. weinig of dun haar hebben of klein zijn, doe ze dan een hondenjas aan zodat het niet koud krijgen.

Back To Top