Skip to content

Hij doet niets hoor!

Vandaag liep ik met mijn (aangelijnde) hond in een park, daar is een aanlijnplicht. In de verte zag ik een hond loslopen, de eigenaresse riep de hond bij zich en ik was van mening dat zij haar hond ging aanlijnen. Maar dat gebeurde niet.
Opeens vloog haar hond op de mijne af, luid blaffend, grommend en met de tanden ontbloot. De eigenaresse riep naar mij: “Zij doet niets hoor”. Nou daar was ik het helemaal niet mee eens en mijn hond ook niet. Mijn hond was aangelijnd en kon geen kant op, dus ik zei nog tegen de eigenaresse: “Nou ze doet niets… ze doet heel erg veel! Roep haar alstublieft bij u”. Gelukkig kon zij na veel gegrom en geblaf nog net op tijd haar hond pakken voordat ze elkaar in de haren vlogen/mogelijk in de haren zouden vliegen.
Gelukkig is er niets gebeurd, qua verwondingen, maar helaas was het voor mijn hond geen prettige ervaring.

Met “hij/zij doet niets hoor” wordt vaak bedoeld dat de hond niet bijt. Maar als een hond bijvoorbeeld grommend, blaffend, met tanden ontbloot of wild op een andere hond afrent dan gebeurt er heel veel.

Heel vaak hoor ik hondeneigenaren hetzelfde zeggen. Ze lopen in een gebied waar honden aangelijnd moeten zijn. Zij lopen daar bewust omdat hun hond bijvoorbeeld agressief is naar andere honden, angstig is, een blessure heeft, loops is, in training is et cetera. Het is dan ontzettend vervelend als er een loslopende hond op hun hond af komt stormen, met alle gevolgen van dien.

Dus loop je in een gebied waar aanlijnplicht is, laat je hond dan niet loslopen.

Als een eigenaar van een andere hond vraagt of je je hond wilt aanlijnen doe dat dan ook, ga niet in discussie (of pas als je hond is aangelijnd en je op veilige afstand de discussie kunt voeren), want die eigenaar vraagt het niet voor niets. Ook al heb jij een hele leuke en sociale hond, luister altijd naar de andere eigenaar. Hij/zij kent zijn/haar hond het beste. En je wilt natuurlijk niet dat jouw hond een vervelende ervaring heeft met een andere hond.

Lees op de hondenbescherming meer over hondenomgangsvormen e.e.
https://hondenbescherming.nl/nieuws/2014/11/24/hij-doet-niets-hoor/
https://hondenbescherming.nl/ik-heb-een-hond/hondenomgangsvormen/
https://hondenbescherming.nl/nieuws/2015/08/30/samen-buiten-zijn-hoe-houd-je-het-fijn-hij-doet-niets-hoor/

Back To Top