Skip to content

Hond en vuurwerk


Het is bijna oudejaarsavond dus dat betekent dat er de komende tijd weer vuurwerk zal worden aangestoken.

Hieronder vindt u informatie wat u wel en niet moet doen tijdens de jaarwisseling.

Honden leven in een roedel (het gezin) en in een roedel neemt de rang lagere het gedrag over van de rang hogere. Dat betekent dat uw reactie, als er vuurwerk wordt afgestoken, erg belangrijk is. Probeer rustig te blijven als er vuurwerk wordt afgestoken. Als uw hond schrikt van het geknal stel hem dan gerust en ga rustig door met waar u mee bezig was, in huis of met de wandeling. Ook al schrok u zelf van de knal. Op deze manier geeft u aan de hond door dat er niets engs aan de hand is.

Geef uw hond steun
Als uw hond erg bang is voor vuurwerk geef uw hond dan steun, ga hem niet negeren (dat advies wordt helaas nog erg vaak gegeven) uw hond moet weten dat hij veilig is in uw buurt.
Angst is een emotie en geen gedrag en angst kan niet worden beloond.
Als u uw hond bij u heeft genomen en u merkt dat hij zich langzaam ontspant ga dan door met waar u mee bezig was. Zo geeft u aan de hond aan dat er niets aan de hand is.

Oudejaarsdag
Ga op oudejaarsdag ’s morgens en ’s middags lekker wandelen met uw hond en loop ’s avonds een korter rondje. Laat uw hond niet loslopen, want dan kan hij vluchten als hij schrikt.
Sommige honden willen zelfs spelen met het vuurwerk, dus wees daar ook alert op.
Als er jongeren bezig zijn met het afsteken van vuurwerk vraag dan of zij er even mee willen stoppen, zodat u langs kunt lopen.
Laat uw hond op oudejaarsavond niet alleen. Laat uw hond zelf een plek in huis uitkiezen waar hij wil liggen zodat hij zich daar het prettigst voelt.
Doe de gordijnen dicht en zet de tv of radio aan tijdens het geknal.

Vuurwerktraining op hondenscholen
Sommige hondenscholen bieden “vuurwerktraining” aan. Hieraan zijn risico’s verbonden.  Zoals hierboven al is vermeld, nemen de rang lagere honden het gedrag en de stemming van rang hogere honden  over. De honden uit een groepje op de hondenschool krijgen natuurlijk ook een relatie met elkaar. De ene hond is hoger dan de andere.
Als tijdens zo’n training de hoogste van de honden enorm schrikt van een vuurwerkknal, geeft deze hond daarmee het sein naar alle lagere honden dat dit dus heel erg eng is. Uw hond zou dan dus juist bang voor vuurwerk kunnen worden door deze “vuurwerktraining”.

Als uw hond heel erg bang voor is vuurwerk neem dan contact op met de dierenarts. Deze kan bekijken of uw hond medicatie kan krijgen of dat u beter contact op kunt nemen met een gediplomeerde gedragstherapeut www.gedragstherapie.info

Back To Top