Skip to content

Hondensledetocht in Lapland

Vorige week heb ik een hondensledetocht van 20 km gemaakt.

De hondensledetocht was in Fins Lapland in een dunbevolkt gebied in een sprookjesachtige witte besneeuwde omgeving met bevroren meren en mooie natuur.

Bij aankomst op de Husky farm werd eerst de kleding geïnspecteerd om te kijken of de deelnemers niet te koud waren gekleed. Die dag scheen de zon en was het boven nul, maar het kan dan evengoed koud zijn op de open vlaktes.

Er werd door een enthousiaste medewerker goed uitgelegd hoe de je hondenslee moest besturen.
Regel 1 was: laat de hondenslee nooit los, want dan gaan de honden er vandoor.
Regel 2 was: als er onderweg iets is met de honden, stop en roep een van de begeleiders die meerijden op de sneeuwscooters.
Regel 3 was: geniet.

Eerst kregen we een rondleiding over het terrein, konden we de kennels zien waarin de honden verblijven en werd o.a. verteld dat de honden elke week werden nagekeken van neus tot staart. Er hingen veel lijsten met de namen van de honden en daar achter hun leeftijd, wat zij eten en hoeveel, hoeveel kilometer zij achter elkaar kunnen lopen et cetera.

Na de uitleg en de rondleiding gingen we naar de hondensleeën. Verzocht werd om meteen op de hondenslee te gaan zitten en de honden niet eerst te gaan aaien. De honden wilden dat op dat moment niet, want ze wilden heel graag gaan lopen.
Vol enthousiasme stonden de honden inderdaad voor de slee en de middelste hond, Aqua genaamd, was letterlijk aan het springen omdat hij zo graag wilde rennen.
Nadat we waren losgemaakt van de paal waar de honden aan vast stonden gingen ze in volle vaart rennen, maar zoals uitgelegd moest je de honden in het begin wat afremmen anders gingen ze veel te hard.

Door een sprookjesachtige omgeving, met 7 hondensleeën achter elkaar met 5 honden per slee, met al die leuke enthousiaste honden over bevroren meren en door de bossen sleeën was echt een fantastische ervaring. Geweldig om te zien hoeveel plezier de honden er in hadden.

Halverwege hadden we een pauze bij een vuurtje en konden de honden even uitrusten. Veel honden gingen meteen lekker liggen rollen in de sneeuw en veel honden wilden heel graag geaaid worden. Dus ik heb ontzettend geknuffeld met die leuke honden.

Bij terugkomst mochten de deelnemers aan de hondensledetocht de honden weer terug brengen naar de kennels nadat ze, de honden die dat wilden, uitgebreid waren geaaid en geknuffeld.

Ik heb Star teruggebracht naar de kennel en daar mocht hij samen met  Vivi lekker uitrusten en kregen zij te eten en te drinken.

Zoals al eerder gezegd was het een hele mooie ervaring, mooi om te zien hoe goed er wordt gezorgd voor de honden en door zo’n prachtig landschap sleeën… Ik kan niet anders zeggen dan dat ik er enorm van heb genoten.

Back To Top