Skip to content

Zindelijkheidstraining voor pups

Uw pup zindelijk maken vraagt niet alleen veel van uw pup, maar vraagt ook veel oplettendheid en geduld van u. Van nature hebben honden de drang om hun nest schoon te houden. U zult uw pup nauwlettend in de gaten moeten houden om hem er op tijd van te weerhouden om binnen zijn behoefte te doen. Een pup zal aangeven wanneer hij nodig moet. Het is in het begin voor u belangrijk om zijn hints te leren begrijpen. Wordt uw pup onrustig, gaat hij draaien of snuffelen? Dan moet hij waarschijnlijk nodig. Ook na het slapen, eten en spelen neemt u uw hond direct mee naar buiten. Het is handig een plek vlak bij huis te hebben waar hij zijn behoefte kan doen. Aangekomen bij deze plek blijft u rustig staan wachten tot uw pup iets doet. Heeft uw pup iets gedaan beloon hem dan.

Omdat een pup een kleine blaas heeft en nog niet de volledige controle heeft over zijn kringspier, is het belangrijk om vaak met uw hond naar buiten te gaan om ongelukjes in huis te voorkomen.

Straf uw pup nooit als hij toch een ongelukje heeft gehad in huis. Een vaak gehoord advies is om de neus van de hond in zijn ontlasting te duwen. Doe dat niet! Het voegt niets toe aan de zindelijkheidstraining en u loopt het risico dat uw hond zo bang wordt om zijn behoefte te doen waar u bij bent, dat hij het niet meer durft te doen in uw aanwezigheid. Dit met alle gevolgen van dien.

Heeft uw hond een keer tijdens uw afwezigheid in huis geplast of gepoept. Straf ook dan uw hond niet, hij zal niet begrijpen waarom hij wordt gestraft. Hij zou het gemopper kunnen gaan koppelen aan uw thuiskomst, maar begrijpt niet dat u moppert omdat hij heeft geplast of gepoept in huis. Ruim de ontlasting, zonder te mopperen, op.

Een bench is ook een handig hulpmiddel. U kunt uw hond in de bench doen wanneer u weg bent, houd er wel rekening mee dat u niet te lang wegblijft tijdens de zindelijkheidstraining. Zorg ervoor dat de bench niet te groot is. Doordat de pup van nature niet graag zijn eigen nest bevuild, zal de kans op een ongelukje erg klein zijn.

Het verschilt per hond wanneer hij zindelijk is, maar ga ervan uit dat het minstens een half jaar duurt voordat uw hond echt zindelijk is. Houd er tot die tijd rekening mee dat uw pup zo nu en dan een ongelukje kan hebben. Heeft uw pup toch per ongeluk zijn behoefte in huis gedaan? Laat hem dan weer wat vaker uit en beloon hem wat uitbundiger voor het ontlasten.

Back To Top