Skip to content

Vuurwerk en vuurwerkangst

Over ruim 2 maanden is het weer oud & nieuw. Dan wordt er weer vuurwerk afgestoken en in de aanloop naar de jaarwisseling wordt ook vuurwerk afgestoken, misschien zelfs nu al. Voor veel honden betekent deze periode dat een periode van angst en stress, veroorzaakt door het geknal vuurwerk.

In onderstaande link staat informatie over de eerste ervaringen van de hond met vuurwerk, wat je het beste kunt doen als je hond bang is voor vuurwerk, vuurwerktrainingen die worden gegeven bij hondenscholen en wat je het beste kunt doen als je hond extreme angst heeft voor vuurwerk.
http://www.quiebus.nl/vuurwerk.htm 


Medicatie
Vlak voor de jaarwisseling is medicatie een goede optie om je hond prettiger deze periode door te komen. Overleg altijd met de dierenarts welke medicatie je het beste kunt gebruiken.
Vermijdt het gebruik van medicatie die de stof acepromazine bevat, dit stofje brengt de hond in een staat van verdoving, maar versterkt ook de geluidsgevoeligheid. Vuurwerkgeluiden komen dan nog indringender binnen terwijl de hond door de verdoving geen uiting meer kan geven aan zijn/haar angst. Het gevolg hiervan is dat de angst alleen maar zal toenemen.
Zorg er dus voor dat je goed bent geïnformeerd en wees je ervan bewust dat het gebruik van medicijnen alleen de symptomen van de angst (enigzins) bestrijden.

Training
Wil je de vuurwerkangst van je hond echt verminderen/oplossen dan kunnen de gediplomeerde gedragstherapeuten van Quiebus jou en je hond helpen d.m.v. een intensief trainingstraject http://www.gedragstherapie.info/ 
Het is van veel aspecten afhankelijk of de training zal slagen. Zo is de mate van angst is bepalend, het karakter van de hond, de geschiedenis van het ontstaan van de angst en de rol van de eigenaar van invloed. Door dit goed in kaart te brengen kan de training optimaal worden afgestemd en zal de kans van slagen toenemen.

Geef de hond steun als hij bang is
Als je hond erg bang is voor vuurwerk geef hem dan steun, ga hem niet negeren (dit advies wordt helaas nog vaak gegeven), de hond moet weten dat hij veilig is in jouw buurt. 
Kijk ook op mijn eerdere hondenblog voor meer informatie over vuurwerk https://hondenschoolhondenmens.nl/hond-en-vuurwerk/ 

Back To Top