Skip to content

Hondonvriendelijke “hulpmiddelen”

Regelmatig krijg ik de vraag wat ik vind van het gebruik van anti trektuigen, halti’s, follow-me, gentle leaders, anti blafbanden et cetera.
Ik sta niet achter het gebruik van deze “hulpmiddelen”. Als Quiebus hondenschool eigenaar heb ik in mijn opleiding geleerd wat de (ernstige) gevolgen kunnen zijn van het gebruik van dit soort materialen.
Het gebruik van deze “hulpmiddelen” zijn niet toegestaan op de hondenschool en ik keur het gebruik van deze hondonvriendelijke “hulpmiddelen” ook niet goed.

Halti
De halti is afgeleid van een paardenhalster en werkt in principe op dezelfde manier. Het verschil met een paardenhalster is dat de halti de neus kan snoeren. De halti is daarom een correctiemiddel, waarbij het bijten over de snuit wordt nagebootst. Het bandje over de neus is een constante dominante handeling.

Gentle leader
De gentle leader is afgeleid van de halti. De gentle leader is zwaarder dan de halti. Ook hiermee wordt het over de snuit bijten nagebootst, maar de druk van dit bijten is continu. Dit wordt versterkt op het moment dat de kop afgewend wordt.

Follow-me
De follow-me is een soort tussenvorm van de halti en gentle leader. De follow me lijkt op de gentle leader, maar heeft aan de onderzijde een extra bandje met een oog waaraan de riem bevestigd kan worden. Dit bandje zorgt ervoor dat de neusriem strakker om de neus getrokken wordt op het moment de kop met de lijn afgewend wordt.
Dit is dus ook een correctiemiddel dat constant corrigeert.

Anti trektuig
Er zijn veel verschillende varianten, maar bij alle varianten komt het er op neer dat de hond op een vervelende manier wordt gecorrigeerd als hij trekt aan de lijn. Honden leren op deze manier niet om te wandelen zonder trekken. Het tuig wordt strak getrokken onder de oksels van de hond als hij aan de lijn trekt en de hond wordt scheef getrokken (en kan zelfs omvallen). Honden weten uiteindelijk wel wat ze niet moeten doen, maar niet wat ze wel moeten doen.
Er kan beter aandacht worden besteed aan wat we juist wel willen zien en dit belonen.

Meer informatie over anti trektuigen, halti’s, slipkettingen, anti blafbanden et cetera kun je lezen op de website:
https://hondenschoolhondenmens.nl/anti-trektuigen/
https://hondenschoolhondenmens.nl/slipketting/
https://hondenschoolhondenmens.nl/anti-blafbanden/ 
Of op de site van Quiebus:
http://www.quiebus.nl/hondonvriendelijkehulpmiddelen.htm 

 

Back To Top